jún 19, 2020
993 megtekintés
0 0

Edzésnek számít-e a szex?

Beküldte:

Rendszeres testmozgásra mindenkinek szüksége van. Vannak, akik könnyen megtalálják az ideális mozgásformát, míg mások éveken át próbálnak ki újabb és újabb sportágakat, vagy győzködik magukat arról, hogy nem is olyan fontos, hogy a mozgás a mindennapjaik részévé váljon.

Hiszen rendszeresen gyalog mész fel az emeletre, cipeled haza a boltból a szajrét, sőt heti három alkalommal még az ágyban is a legjobb formádat nyújtod. Ki akarna még ezek mellett eljárni futni? De vajon testmozgásnak számít-e a szex, és ha igen, milyen hatással van a szívre? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Harvard kutatói.

A futópadon vagy az ágyban éri meg teljesíteni?

A kutatásban 13 nő és 19 férfi vett részt, a résztvevők átlagéletkora 55 év volt. A férfiak körülbelül háromnegyede házas volt, 70 százalékuknak pedig volt valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedése. Átlagosan heti négyszer edzettek, és havonta körülbelül hat alkalommal éltek nemi életet. A kutatók összehasonlították a futópadon végzett mozgás, valamint a szexuális együttlétek alatt tapasztalt pulzusszámot és vérnyomást.

A kutatás nem hozta meg a várva várt eredményt: a férfiak szex közben elért pulzusa csupán a 72 százaléka volt annak, mint amit a futópadon mértek, a vérnyomásuk pedig átlagosan 20 százalékkal volt alacsonyabb az együttlétek során. A szex intenzitását a résztvevők egy ötös skálán 2,7-re, míg a futásét 4,6-ra értékelték. Az eredmények hasonlóan alakultak a nők körében is.

A szex mint testmozgás

Közösülés során a férfiak pulzusa ritkán megy 130 fölé, és a szisztolés vérnyomás (az első érték) is szinte mindig 170 alatt marad. Összességében az átlagos szexuális aktivitás intenzitása testmozgás szempontjából meglehetősen enyhe. Szex közben körülbelül percenként öt kalóriát égetünk el, ez pedig nagyjából annyi, mint ha keresztülsétálnánk egy golfpályán.

És a szívünk?

Az izgalom és a testmozgás fokozza a szervezet adrenalintermelését, ez pedig hozzájárul a szívroham és szívritmuszavar kialakulásához. És hogy elő tudja-e idézni ezeket a problémákat a szex? Elméletileg igen. De a gyakorlatban ez szerencsére nagyon ritkán fordul elő. Hogy pontosak legyünk: tanulmányok eredményei szerint 100 szívrohamból mindössze egyetlen darab kapcsolódik a szexuális aktivitáshoz, halált okozó szívproblémák esetében pedig ez az arány 1 a 200-ból.

A szex lenne a hosszú élet titka?

Egy 918, egészséges férfit vizsgáló kutatás eredményei szerint azok, akiknek hetente legalább három orgazmusuk volt, 50 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a vizsgálatot követő 10 évben, mint azok, akik ennél ritkábban ejakuláltak. Egy másik kutatás szerint azoknak a férfiaknak a körében, akik hetente átlagosan csak egy alkalommal szexeltek, 45 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki valamilyen szív- és érrendszeri betegségük.

Bár a legtöbb tanulmány lelkesítő, mégsem bizonyítja, hogy a szex önmagában védelmet nyújtana, hiszen a szexuális tevékenységeink gyakorisága sok esetben az egészségi állapotunkat és az élettel való általános elégedettségünket tükrözi. És még inkább valószínű, hogy azoknak a férfiaknak, akik ritkán élnek nemi életet, más problémáik is vannak, például a dohányzás, a rendszeres ivás vagy kábítószer-fogyasztás, hiszen ezek mindegyike hatással van a libidóra is.

Hiába a harmonikus kapcsolat, a rendszeres testmozgást nem helyettesíti semmi

Mi a helyzet a potencianövelőkkel?

A legtöbb szívbetegséget okozó tényező, mint például a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy koleszterinszint, gyakran okoz merevedési zavarokat. A két probléma között a kapocs pedig nem más, mint az érszűkület, aminek következtében nemcsak a szív, de a pénisz artériái is károsodhatnak.

A szildenafil-citrát, a vardenafil, valamint a tadalafil hatóanyagú, merevedési zavarokra megoldást nyújtó gyógyszerek a problémával rendelkező férfiak körülbelül 70 százalékának segítenek. Ha az embernek stabil az állapota, jól kontrollált a vérnyomása, a legtöbb esetben valóban megoldást jelenthetnek a potencianövelő gyógyszerek, azoknak viszont, akik nitroglicerin-készítményeket, vagy más nitráttartalmú gyógyszereket szednek, más megoldás után kell nézniük.

Hogyan lesz biztonságos a szex?

Minden ember, függetlenül attól, hogy szívbeteg-e, tehet azért, hogy megőrizze az egészségét. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, a rendszeres testmozgás, a megfelelő étrend, a plusz kilóktól való megszabadulás nemcsak a jó egészségi állapothoz járul hozzá, de ezek hatására a szex is jobban fog menni. Ha pedig úgy érzed, hogy gond van a szíveddel, bármit is csinálsz, szakítsd félbe, és mindenképp fordulj orvoshoz.

forrás: dívány

Kategóriák:
Élet-stílus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The maximum upload file size: 4 MB.
You can upload: image, audio, video, document, text, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.