júl 28, 2020
1066 megtekintés
0 0

Szex az exeddel? 5 helyzet, amit a szexterapeuták szerint át kell gondolnod

Beküldte:

Marhaság! A legtöbben így kommentálják, amikor valaki arról mesél, hogy összegabalyodott az exével. Az esetek döntő többségében tényleg nem okos ötlet: sebeket tép fel, méltatlan helyzetbe sodorhat, ráadásul olyasvalakivel éljük át a szexet, akivel kapcsolatban már bebizonyosodott, hogy nem igazán megy együtt.

De akkor miért történik meg mégis olyan sokszor? És biztos, hogy csak rosszul jöhetünk ki belőle? A Prevention.com és a nekik nyilatkozó exszel szexelők szerint csak majdnem mindig. 

Bármennyire is szégyelled magad, amikor az exed ágyában kötsz ki, jó, ha tudod, hogy messze nem vagy egyedül! Egy 2015-ben kijött felmérésből például az derül ki, hogy az emberek csaknem fele (44 százalékuk) beleesett már ebbe a csapdába. Már ha egyáltalán lehet legyintve csapdának nevezni az egészet. Marcela Coto szexterapeuta szerint például nem mindig. Ha mindkét fél hasonló szándékkal és elvárásokkal megy bele a dologba (vagyis egyikőjüknek se jelent többet vagy kevesebbet a dolog, mint a másiknak), ép bőrrel meg lehet úszni. 

De azért a szexterapeuta is inkább óva int. Mint mondja, könnyen lehet, hogy csak szex közben vagy után (főleg, ha még ölelkezni is nekiálltok) tudatosul egyikőtökben, hogy ez bizony jóval több volt, mint csak szex. És megtörténhet ennek az ellenkezője is: egyikőtöknek élesen bevillan, miért is nem működött ez az egész. De akkor miért? Az alábbiakban a múltidéző szexre csábító leggyakoribb okokat soroljuk, kiegészítve nemcsak szexterapeuták véleményével, de személyes olvasói élményekkel is. Aztán döntesz, ahogy döntesz. 

#1 Marha jó volt a szex

Ha életed legjobb együttlétei épp az exedhez fűződnek, nem is olyan könnyű nemet mondani a kínálkozó lehetőségre. Hisz ez csak szex, nem igaz? Nem kell, hogy közös céljaink legyenek, még beszélgetnünk sem muszáj, elég, ha csináljuk azt, ami olyan jól ment mindig is – gondolhatod. Teresa Johnson pszichoterapeuta szakember szerint azonban érdemes kicsit tovább filózni a dolgon. Ha van lehetőséged higgadtan gondolkodni, mielőtt ráállsz, érdemes feltenned magadnak a kérdést: tényleg bele tudunk menni anélkül, hogy az érzelmek húrjait is megpendítenénk? Járna az egyik fél részéről túl nagy kompromisszummal, a valódi érzések elfojtásával a dolog, vagy itt tényleg csak két felnőtt ember egészség- és jóérzésügyi együttlétéről van szó? Annak, ha túl jó a szex az exeddel, olyan veszélye is van, hogy az élvezetektől nem látsz tisztán és visszacsúszol egy olyan kapcsolatba is, ami nem szolgálja a fejlődésedet. Ne feledd, mondja a szakember, jó szexet még tuti találsz az életben, és ha minden kötél szakad, ott vannak a szexjátékok is.

Egy szexvisszaeső így nyilatkozik a témáról.

„A férjem és köztem mindig is működött a kémia, akkor is, amikor együtt voltunk és sokat veszekedtünk, és jóval azután is, hogy szétmentünk. Amikor elkezdtünk újra összejárni, abból, hogy csak szex legyen, nálam hamarosan az jött, hogy talán újra meg kellene próbálnunk. Közelebb is kerültünk egymáshoz, sőt olyasmit is mondtam neki, hogy újra és újra beleszeretek. De amikor már nem csak a szexről volt szó, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy egy sor dolog továbbra sem működik, és ezzel csak fájdalmat okozunk egymásnak. Akkor megmondtam, hogy hanyagoljuk a szexet is.”

#2 Becsíptél és kalandra vágysz

Hát ezt inkább ne – mondják csaknem egyöntetűen a szakértők. Az alkohol vagy a drog, pláne ezek kombinációja mindig rossz tanácsadó, amire nem kellene hallgatni egy ilyen kényes kérdésben. Ha hajlamos vagy tintásan ráírni az exedre, kérd meg egy barátodat már az iszogatás előtt, hogy szóljon rád, ha látja, hogy leszáll a lila köd, és akadályozza meg az üzengetést, míg vissza nem nyered a belátási képességedet. Vagy néha azért ihatnál keveset – ahogy a popdal is megénekli. 

Egy érintett így ír:

„Még a gimiben volt egy nagy szerelmem, szakítottunk, aztán úgy esett, hogy egy főiskolára kerültünk. Egy húzós buliban rengeteget ittam, és rámásztam. Valahogy jó ötletnek tűnt. A másnap reggelt nem kívánom senkinek. Nemcsak a másnaposságomtól, de saját magamtól, a szitutól és a sráctól is megundorodtam. Onnantól messzire elkerültük egymást, valószínűleg neki is tök kellemetlen volt az egész. Kár volt, mert máskülönben megőrizhettük volna a barátságunkat legalább.”

#3 Egyedül érzed magad, szomorú vagy, jólesne egy kis gyengédség

Vannak olyan időszakok az ember életében, amikor teljesen észszerű ötletnek tűnik az exhez való közeledés. Egyedül vagy, egyedül van, és még a legrosszabb időszakaitok is jobbak voltak, mint ahogyan most magányodban érzed magad. Ilyenkor nagyon nehéz ellenállni a kínálkozó lehetőségnek, főleg, ha az embernek semmi kedve az ismerkedés fárasztó és sokszor méltatlan procedúráihoz. Igen ám, de elég egy apró figyelmetlenség, és a mostaninál sokkal rosszabb helyzetbe sodorhatod magad, figyelmeztet a szakértő. Kicsit olyan ez, mint a cigaretta. Ha leszoktál, utána nincs olyan, hogy csak egy szál, mert olyan jólesne. Jönni fog a többi is, te meg meg fogod bánni. Inkább keress valakit, akivel végleg lejöhetsz az exedről, vagy próbáld örömödet lelni abban, hogy azt csinálsz, amit akarsz. 

„A gimiben történt, hogy a srác, akivel hosszú ideig jártunk, egyszer csak kirakott. Lassan hevertem ki, bele voltam esve, és amikor pár hónap múlva megkeresett, hogy ő is egyedül van, meg úgy tudja, hogy én is, tegyük össze, amink van, nem tiltakoztam. Elkezdtünk újra szexelni, meg kicsit párként is viselkedni, és már épp megszoktam, amikor egyszer csak felszívódott, és nem keresett többé. Na ez talán még az eredeti szakításnál is rosszabbul esett” – meséli egy érintett.

#4 Meg akarod mutatni neki

Rosszul esett, amikor szakított veled? Úgy érzed, sokkal többet érsz? A szakítás óta többet törődsz magaddal, jobban nézel ki, elégedettebb vagy, és szeretnéd ezt az orra alá dörgölni? Szeretnéd azt érezni, hogy még hatással vagy rá? – Mindent, csak ezt ne! – kapnak utánad a téma szakértői. Ha a szexszel kapcsolatos motivációd az, hogy a másiknak bizonyíts, tudtodon kívül nagyon kiszolgáltatott helyzetet hozol létre, amiben könnyen megsérülhetsz. Hiányzik neked, hogy az éppen épülő önbizalmadat máris aláássa valaki, aki szex közben mond vagy csinál egy olyat, ami nagyon betalál neked? Ugye, hogy nem? Különösen igaz ez, ha a kapcsolatodban eleve volt egy bántalmazó-bántalmazott dinamika. Ha sikeresen kikecmeregtél egy ilyenből, ne ess vissza, kérd inkább szakember segítségét, hogy tovább folytathasd az építkezést. 

„Azért feküdtem le a régi pasimmal, mert meg akartam mutatni neki, mennyire jól vagyok és jól nézek ki. Tudtam, hogy hiányzom neki, és ő is hiányzott nekem, még akkor is, ha a kapcsolatunk során elfogadhatatlan volt a viselkedése. Rengeteget vitáztunk, és ő nagyon agresszív volt velem, bántott.  Amikor elkezdtünk szexelni, nem a várt erőt éreztem, inkább kiüresedettséget és azt, hogy ennél azért sokkal többet érek. Alapvetően nem volt jó ötlet, de hosszú távon talán mégis, mert segített leválnom” – mondja egy megkérdezett.

#5 Még mindig rengeteget gondolsz rá, nagyon hiányzik

A szakítás sokaknak segít, hogy levegyék a rózsaszín szemüveget és kicsit reálisabban nézzenek arra az emberre, akivel párkapcsolatban voltak. Veled is megtörténhet, hogy bár akár te szakítottál, mégis rájössz, hogy hibás elvárásaid voltak, és a volt partnered megérdemelne még egy lehetőséget. Az is lehet, hogy mindketten érettebbek vagytok, amikor megint szexre kerül a sor. De akárhogy is, mielőtt ilyesmire adjátok a fejeteket, beszéljetek nyíltan arról, hogy ki hol tart a szakítás feldolgozásában és mit vár attól, hogy újra összejöttök, legalábbis az ágyban. Ha az ágyon kívül sikerül értelmesen kommunikálni, még jól is elsülhet a dolog. 

„Már annyira túl voltam az előző pasimon, hogy éppen egy új fiúval voltam együtt, amikor jött tőle egy sms. Azt írta: figyelj csak, itt vagyok egy üveg borral, nem jössz át? Akármennyire is bírtam az új srácot, nem tudtam nem azt válaszolni, hogy hiányzol. Elkezdtünk újra találkozni és szexelni. Ennek négy éve, és most az esküvőnkre készülünk. Bár mindent a régi kapcsolat felmelegítése ellen szólt, mi valahogy éreztük, hagy ebben még van kraft. És az élet minket igazolt.”

Kategóriák:
Élet-stílus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The maximum upload file size: 4 MB.
You can upload: image, audio, video, document, text, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.